UNUTMAYINIZ!
1.Nakit alış-verişlerde mutlaka aldığınız parayı sayarak ve kontrol ederek alıp veriniz. Unutmayınız ki; itimat kontrole mani değildir.
2.Tanımadığınız ve güvenmediğiniz kişilere nüfus cüzdanınızı, sürücü belgenizi, pasaportunuzu ya da fotokopilerini vermeyiniz.
3.Evinize veya işyerinize anket vb. gibi şeyler amacıyla geldiğini söyleyen kişilere itibar etmeyiniz, gerekirse kimliğini sorunuz. Çünki bu kişiler sizin hakkınızda gerekli bilgiyi aldıktan sonra satıcı pazarlamacı olduğunu söyleyerek sizinle şans oyunları oynamaya ya da malzeme satmaya çalışacaklardır.
4.Cüzdanınızda fazla nakit parayla dolaşmayınız.
5.Kredi kartınıza ait bilgileri not ettiğiniz kağıtları aynı cüzdan içerisinde taşımayınız.
6.Kesinlikle boş kağıtlara imza atmayınız, atarsanız da bunları daha sonra imha ediniz.
7.Ödeme yaptığınız alış-verişlerinizde aldığınız malın mutlaka fiş veya faturasını alınız ve bunları bir süre saklayınız.
8.Senet karşılığı alış-verişlerinizde ödeme yaptıktan sonra senediniz size iade edildiğinde senet üzerindeki imzanın size ait olup olmadığı, senedin renkli fotokopi yöntemi ile çoğaltılmadığını araştırınız.
9.Senet karşılığı alış-verişlerinizde ödeme yaptıktan sonra mutlaka senedinizi alınız ve imza bölümünü kesip imha ederek geri kalan bölümü bir süre saklayınız.
10.İmza atmak zorunda kaldığınız durumlarda mutlaka kendinize ait ve sürekli yanınızda taşıdığınız bir mürekkepli kalemle imza atınız. Söz konusu kalem piyasada bol bulunan kalemlerden olmamalı.
11.Senet, çek gibi nakit ihtiva ettiği manası çıkartılacak belgeler üzerinde yazıyla ve rakamla yazılı olan para değerlerinin önüne ve arkasına mutlaka kesme işareti koyunuz, koydurunuz. ( )
12.Bayanların çantalarının fermuar bölümleri kesinlikle içe doğru bakmalıdır. Toplu ulaşım sağlayan araçlar içerisinde yada alış-veriş merkezi, pazar gibi yerlerde etrafınızı saran ve küçük yaştaki çocuklara itibar etmeyiniz ve çantanızı kontrol ederek oradan uzaklaşınız.
13.Arka cebinize koyduğunuz cüzdan, telefon gibi eşyalarınızı sık sık kontrol ediniz.
14.Üst gömlek cebi yada ceket, hırkaların yan ceplerine değerli şeyler koymayınız.
15.Evinize ya da işyerinize gelerek borçlu olduğunuz mağazadan geldiğini ve alacağını tahsil etmek istediğini söyleyenlere itibar etmeyiniz, personel kimliği sorunuz ve karşılığında makbuz verip veremeyeceğini öğreniniz. Unutmayınız ki; bugünlerdeki ekonomik kriz nedeniyle birilerinin bir yerlere taksitleri gecikmiştir veya aksamıştır. İşte bu durumdan yararlanmak isteyenler yanınıza geldiğinde hemen çözülmeyiniz. Bilakis siz çözünüz, ne malzeme aldığınızı, ne kadar borçlu olduğunuzu sorduktan sonra sözü geçen işyerine telefon ederek gelen şahsın kimliğini teyit ediniz.
16.Hafıza nankördür yazmak esastır. Bu nedenle aldığınız ve verdiğiniz her şeyi kime, ne zaman, neden, nerede, nasıl, şeklinde alış verişlerini not ediniz.
17.Sizden şarjı bittiğini bu nedenle telefonunuzu kartını değiştirmek suretiyle kullanma izni isteyen kişilere inanmayınız.
18.Yolda karşılaştığınız, ya da evinize, işyerinize gelerek ucuz telefon, parfüm, gıda, vs. satmak isteyenlere inanmayınız. Söz konusu malın çalıntı olabileceğini, sahte olabileceğini ayrıca, yaptıkları bu satışın gelir vergisinin de ödenmemiş olduğunu değerlendiriniz.
19.Aldığınız elektronik malzeme ve aksesuarları ile diğer malların mutlaka markasına bakınız. Marka üzerinde ilk bakışta dikkat edemeyeceğiniz noktalama ve harf yer değişimleri yapılan sahte malları size orijinalmiş gibi satılabileceğini unutmayınız.
20.Araçlarınıza ait tescil belgelerini, muayenelerini mutlaka kendiniz yaptırınız. Ucuz fiyata yaptıracağını söyleyenlere itibar etmeyiniz. Araç muayene pulunu başka bir araç muayene pulu ile mukayese ve kontrol ediniz.
Örnek orijinal araç muayene pulu
21.Size pasaport temin edebileceğini söyleyenlere itibar etmeyiniz.
22.Aracınıza yüklenmek istenen malın cinsini, miktarını öğreniniz. Suç teşkil edecek hiçbir şeyi aracınıza almayınız.
23.Hiç kimseye aracınızı vermeyiniz, vermek zorunda kalırsanız verdiğiniz tarih ve zaman aralığı ile yaptığı kilometreyi not ediniz.
24.Paranızı almadan taşınmaz ve taşınır menkullerinizi devretmeyiniz. (ev, işyeri, arsa veya araç satışını yapmayınız.)
25.Aldığınız tüm malların faturalarını hırsızlık durumlarında hak arayabilmeniz ve size ait olduğunu kanıtlayabilmeniz için alınız ve saklayınız.
26.Ödediğiniz su, elektrik, doğalgaz, aidat, vb. faturalarını veya makbuzlarını saklayınız.
27.İmzalarınızın mutlaka harf karakterleri içermesini sağlayınız. Bu tekniğin sahteciliği meslek edinmiş kişilere zorluk çıkaracağı unutulmamalıdır. Böylece taklit edilmesi zor olacaktır.
28.Sizi yurt dışına çıkaracağını vaat edenlere inanmayınız. Sahte pasaport düzenleyerek sizin sınır limanlarında suça iştirak ettirerek yakalanmanıza, bir araç konteynırında havasızlıktan boğulmanıza ya da batan bir teknede ölüm kalım savaşı verebileceğinizi unutmayınız.
29.Sigorta kapsamında olmanız için yapacağınız seyahatlerde (hava, deniz ve kara yolculukları) mutlaka biletinizi alınız ve muhafaza ediniz.
30.Banka kredi sözleşmelerinde çekilecek miktar hanesi mutlaka sizin rıza gösterdiğiniz miktarda doldurulmuş olmalıdır. Zira sizin çekmek istemediğiniz bir meblağ sonradan kefili olduğunuz kişi tarafından arttırılarak yazılabilir.
31.Alış veriş yapmak amacıyla size gelen kişilerin ibraz ettikleri kimlik ve kimlik yerine geçen belgelere mutlaka bakınız. Özellikle fotoğraf bölümünde bir farklılık göze çarpıyorsa biraz daha ayrıntıya giderek başka bir kimlik belgesi ile teyit etmesini sağlayınız
32.İkinci bir kişiyle yaptığınız kontrat, sözleşme vb. belgelerin mutlaka suretini alınız.
33.Kesinlikle boş kontrat, sözleşme gibi belgeleri doldurulmadan ve özellikle sizin rıza gösterdiğiniz meblağ yazılmadan imzalamayınız.
34.Aldığınız sigara, içeceklerin mutlaka dış bölümlerini inceleyiniz yetkisiz kişilerden ve sokak satıcılarından bu tür ürünleri almayınız.
35.Toplum içerisinde yapılması muhtemel aramalar esnasında yan ceplerinize, çantanıza herhangi bir malzeme konulmaması için dikkatli olunuz.
36.Yaptığınız bir alış veriş esnasında elinize geçen ve sahte olduğundan şüphe ettiğiniz banknotları tekrar piyasaya sürülmemesi için en yakın emniyet birimlerine teslim ediniz.
37.Banka, Döviz Bürosu, altın satılan işyerlerinden yaptığınız ticari işlemlerden sonra elinizdeki banknot, kıymetli maden ve bunlara ait belgeleri işyerleri içerisinde çantanıza ya da cüzdanınıza yerleştirmeden ve güvende olduğunuzu hissetmeden dışarı çıkmayınız.